Zhodnotenie Federations Cup Qualifer – Maďarsko, Budapešť, Red Wolves

Zostava:

Martin Behúl, Tomáš Biskorovajný, Michal Puškár, Andrej Jankovič, Samuel Holekši, Samuel Deák, Tobias Balogh, Jakub Horváth, Damon Atkinson, Samuel Chrvala, Matej Chrvala, Marco Mihok, Michal Suchoň, Tomáš Miček, Marek Červený (Coach)

1.deň – utorok 20.6.

O 19:00 hodine večer sa konal technický meeting, ktorého súčasťou sú všetci head coachi z každého tímu, rozhodcovia, zapisovatelia, hlavný komisár a organizátor turnaja. Na meetingu sa prebehli základné informácie o turnaji, herný systém a skontrolovali sa súpisky spolu s pasmi/občianskymi preukazmi. Ďalej sa preberali nové pravidlá roku 2023 ako napríklad „Ohtani Rule“, kedy nadhadzovač je zároveň DH-čkom.

2.deň – streda 21.6.

Začiatok turnaja otvorili tímy Tampere Tigers z Fínska a Sofia Blues z Bulharska. Vytiahol som si zošit a začal som si robiť svoju prácu, t.j. scoutovať kam hráči odpaľujú, aké majú ruky v zadnom poli a podobne. Po zápase, ktorý lepšie zvládli hráči Sofie nasledoval duel Utenos Titanai z Litvy proti Záhrebu z Chorvátska. Rovnaký scenár sa opakoval v mojom prípade aj teraz. Záverečný duel dňa sa ku mne pripojili aj hráči, ktorí cestovali o deň neskôr a rovnako sledovali zápas CS Leaders z Rumunska proti domácim Red Wolves z Maďarska. So všetkými poznámkami a zápiskami z celého dňa sme sa vrátili naspäť na ubytovanie, dohodli si základné pravidlá a pobrali sa do izieb.

3.deň – štvrtok 22.6.

Od rána vládla v našom tíme dobrá nálada. Chlapci sa na zápas pripravovali doobeda individuálne. Niekto hral na play-station baseball, iní zase hrali šach. Po dobrom obede v miestnej vývarovni sme si dali krátky taktický meeting a pobrali sme sa na ihrisko. Zápas sme začali ako hostia v útoku a od začiatku sme začali súpera tlačiť. V prvom inningu na dva outy s obsadenou druhou a treťou Michal Puškár odpálil singel a stiahol prvé dva body na turnaji. V obrane začal na kopci Samuel Holekši a držal rumunských pálkarov na 1 bode celé tri inningy. Na kopci ho vystriedal Samuel Deák, ktorý inkasoval tiež jeden bod a celý zápas zavrel Michal Puškár. Dokopy sme dostali 5 bodov z toho 2 body boli na naše chyby. V útoku sme tlačili celý zápas a 15 hitov na našej strane a 5 chýb v obrane Rumunska znamenalo našich 16 bodov. Vstup do turnaja nám teda vyšiel na výbornú, čím sme si zabezpečili postup do semifinále.

4.deň – piatok 23.6.

Hneď ráno o 9:00 nás čakal zápas proti domácim Red Wolves. Na kopci sme prestriedali 5-tich nadhadzovačov v poradí Samo Chrvala, Jakub Horváth, Tobias Balogh, Michal Suchoň a Marek Červený(JA). 10 mét zadarmo, 4 chyby v obrane využili domáci na skórovanie 14tich bodov. My sme si ako pálkari neudržali formu z predošlého dňa a vylámali sme si zuby na mladom nadhadzovačovi, ktorému sme dali 3 hity a 4 body. Hoci papierová štatistika hovorí iba o 4 našich chybách, napočítali by sme ich mimo papieri aj viac, pretože veľa z nich pramenilo z nekoncentrovanosti a mentálne chyby sa do štatistiky nezapisujú. Pripísali sme si na svoje konto prehru, no nálada v tíme pred semifále bola stále výborná.

5.deň – 24.6.

Začiatok semifinále o 17:00 nám dal dostatočný čas na regeneráciu po skupinových zápasoch a my sme mohli nabehnúť na Záhreb v plnej sile. Na kopci začal Michal Puškár, ktorý hoci v prvom inningu inkasoval 3 body, držal chorvátskych pálkarov skrátka. Náš útok sa rozhýbal až v štvrtom inningu kde sme stiahli 2 body a začali sa na súpera doťahovať. Koncentrovaný výkon v obrane aj na pálke nás stále držal v hre o finále no skúsenejší hráči zo Záhrebu posilnení o zahraničných nás začali lámať v 6tom inningu kde sme dostali ďalšie 4 body a v 8mom nám odskočili na rozdiel 8mich bodov. Zápas skončil 12:4 no my sme našim výkonom znovu ukázali, že vieme hrať aj so silným súperom vyrovnanú partiu.

6.deň – 25.6.

Súboj o 3.miesto s domácimi Red Wolves sme absolútne nezvládli. Bohužiaľ sa nám od začiatku zápasu dostali do hlavy zlé call-y rozhodcu na domácej méte, ktorý nás nútil švihať zlé nadhody čím sme si vytvorili štatistiku 11 strike-outov za 5 inningov. Hráči Red Wolves sa s touto strikezónou vysporiadali omnoho lepšie a ponúknuté nadhody pálili tvrdo a ďaleko. V obrane sme urobili 8 chýb, v útoku sme odpálili 1 hit a svojim slabým výkonom sme darovali 3.miesto tímu Red Wolves.

ZHRNUTIE:

Turnajovým cieľom bolo zbieranie skúseností mladých hráčov, pre ktorých to bola premiéra na turnaji takéhoto formátu. Naše výkony sú stále premenlivé. V jednom zápase dokážeme hrať s jednou chybou v obrane a 10timi hitmi a v druhom presne opačne. S jedným hitom a 10timi chybami v obrane. Potrebujeme ďalej systematicky pracovať na zlepšovaní sa v základných herných činnostiach a pravidelne sa stretávať s ťažkými súpermi. Verím tomu, že s touto partiou mladých hráčov na pohárovej scéne ešte zahráme dobrý baseball a spravíme tak na európskej mape baseballu dobré meno Angels.

 

Zhodnotil

Marek Červený

Head Coach